pohanka

Pohanka

Pohanka

Pohanka je obilnina, která pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.

Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.

Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.

Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Pohanka kroupaVelmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.

Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.

Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Proč je pohanka prospěšná zdraví?

 

 

Pohanka má vysokou nutriční hodnotu (je velice výživná). Důležité je, že neobsahuje lepek, proto se může stát i součástí jídelníčku celiaků. Pohanka je také zdrojem vlákniny, které bohužel často konzumujeme nedostatečné množství. Navíc v ní najdeme nenasycené mastné kyseliny.

Pohanka je bohatá na vitamíny a minerály – konkrétně:

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín E
  • Vápník
  • Železo
  • Draslík
  • Fosfor
  • Mangan
  • Zinek atd.

Díky obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny působí pohanka blahodárně na celý náš organismus, působí jako prevence řady civilizačních onemocnění.

  • Pohanka pozitivně působí na cévní soustavu
  • Zmírňuje trápení s křečovými žílami
  • Snižuje riziko infarktu, trombózy i mozkové mrtvice
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Pozitivně působí na náš trávicí systém
  • Pomáhá léčit hemeroidy
  • Snižuje krvácivost dásní
  • Odstraňuje popraskané žilky v oku
  • Zmírňuje silné krvácení při menstruaci
  • Posiluje potenci u mužů