artyčok

Artyčok pomáhá při diabetu a čistí játra

 

Jídla z artyčoků mají skvělé dietetické vlastnosti. Hodí se pro diabetiky, protože obsahují inulin. Vhodné jsou i pro pacienty se žlučníkovými chorobami, záněty nebo s cirhózou jater. Artyčok Podporuje detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Má i účinky protialergické, což se uplatňuje především při léčbě ekzémů.

Léčivé účinky mají nejen květní lůžka, ale i listy a kořeny – z nich lze připravit léčivý odvar.

  • Polévkovou lžíci sekaných listů, nasbíraných v době květu, povaříme dvě minuty v šálku vody, a necháme ještě 10 minut odstát. Pijeme čtyřikrát denně. Pokud připravujeme pouze nálev, použijeme dvě lžíce na šálek.
  • Z kořenu, který má účinky podobné, můžeme připravit odvar ve víně: 80 g čerstvého kořene nadrobno nakrájeného naložíme do 1 litru vína, krátce povaříme a užíváme třikrát denně polévkovou lžíci po dobu tří týdnů.

Artyčoky obsahují hořčiny, vitaminy skupiny B, draslík, vápník i železo, inulin, flavonoidy, tanin, organické kyseliny a soli a řadu dalších prospěšných látek.