mango
Toto tropické ovoce má neobvykle vysoký obsah hned tří antioxidantů: vitaminu C,vitaminu E a beta karotenu - základu pro syntézu vitaminu A. Všechny tři zmíněné vitaminy jsou nezbytné pro náš imunitní systém a vykonávají roli důležitého strážce zdraví buněk, chrání je totiž před volnými radikály a degenerativními procesy. Mango je proto velmi vhodné konzumovat v rámci čistících kúr, při rekonvalescenci, v době nemoci i jakoprevenci nemocí, pro celkové posílení těla.
Vitaminy A a E silně podporují obnovu sliznic, mango nám tak pomůže např. pro doléčení rýmy, zánětů v krku a kašle. Nesmíme zapomenout ani na důležitost vitaminu A pro náš zrak, zejména jako prevenci a lék šerosleposti.
Vitaminy A a E silně podporují obnovu sliznic, mango nám tak pomůže např. pro doléčení rýmy, zánětů v krku a kašle. Nesmíme zapomenout ani na důležitost vitaminu A pro náš zrak, zejména jako prevenci a lék šerosleposti.
Mimo zmíněných látek mango obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a spoustu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangan a draslík, je tedy takovou velkou, přírodní multivitaminovou tabletou.
Častou konzumací manga si můžeme efektivně doplňovat hladinu vitaminu B6. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí, nesoustředěností, nebo dokonce depresemi. V mangu ho najdeme opravdu hodně, patří mezi jeho nejbohatší přírodní zdroje vůbec. Pokud nám hladina tohoto vitaminu dlouhodobě klesne pod normál, poznáme to i například na stavu naší pleti, která je ochablá, má nezdravý vzhled a sklony k tvorbě akné.
Bohatost manga na jmenované vitaminy a minerály z něj dělá ovoce nejen pro zdraví, ale i pro krásu. Beta karoten, mangan a měď se starají o zdravou barvu a pravidelnou pigmentaci naší pleti, a to nejen v létě, v době slunění, ale i v zimě, kdy beta karoten umí naší bledé kůži dodat přirozeně živý tón. Blahodárně působí i v mangu zastoupená kyselina pathotenová (B5), která navíc oživuje i barvu a kvalitu vlasů a působí proti jejich nadměrnému vypadávání. Zinek je též důležitý pro pevnost a pružnost naší hřívy, stejně tak podporuje regeneraci a mladý vzhled pokožky.
Z manga se dokonce vyrábějí přípravky na ošetření pleti, a to jak pro opalování, tak pro její celkovou regeneraci. V Asii se mango už tradičně používá jako přírodní pleťová maska pro rozjasnění a zjemnění pokožky.
Mango je bezesporu lahodné a šťavnaté ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůni. Čerstvé je pro nás jistě nejpřínosnější, protože se v něm zachovávají všechny zdraví prospěšné látky. Výtečné je jak samotné, tak i jako součást ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů. Skvěle chutná i nakrájené na malé kousky, smíchané s bílým jogurtem a trochou citrónové šťávy. Hlavně v horkých dnech nás zdravě osvěží mango vychlazené v lednici, značné oblibě se těší i u milovníků alkoholických a nealko koktejlů. Dají se z něj připravovat také velmi dobré a vláčné džemy a marmelády. Mango je též gurmánskou přílohou ke slaným a masitým pokrmům.
Z manga se dokonce vyrábějí přípravky na ošetření pleti, a to jak pro opalování, tak pro její celkovou regeneraci. V Asii se mango už tradičně používá jako přírodní pleťová maska pro rozjasnění a zjemnění pokožky.
Mango je bezesporu lahodné a šťavnaté ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůni. Čerstvé je pro nás jistě nejpřínosnější, protože se v něm zachovávají všechny zdraví prospěšné látky. Výtečné je jak samotné, tak i jako součást ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů. Skvěle chutná i nakrájené na malé kousky, smíchané s bílým jogurtem a trochou citrónové šťávy. Hlavně v horkých dnech nás zdravě osvěží mango vychlazené v lednici, značné oblibě se těší i u milovníků alkoholických a nealko koktejlů. Dají se z něj připravovat také velmi dobré a vláčné džemy a marmelády. Mango je též gurmánskou přílohou ke slaným a masitým pokrmům.