Jablka jsou ještě zdravější, než se doposud myslelo
Konzumace jablek má pro lidské zdraví ještě větší význam, než se dosud soudilo. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, bylo ověřeno v praxi. Ovšem odborníci dosud trochu podceňovali jablka, meruňky a broskve s ohledem na obsah látek blahodárně působících na zdraví – antioxidantů. Těch je v nich podle nejnovějších měření až pětkrát více, než se dosud uvádělo.
jablko
„V lidském těle jsou některé sloučeniny (z jablek) fermentovány střevními bakteriemi, tvoří nové metabolity, které mohou být opět prospěšné tělu, například mohou vykazovat antioxidační aktivitu,“ uvedl na vysvětlenou doktor Paul Kroon z Institutu pro výzkum potravin v anglickém Norwichi.
Zdraví, které chutná
Jablka ale také třeba broskve obsahují velké množství látek, které přímo náleží k polyfenolickým antioxidantům, nebo z nichž polyfenoly vznikají ve střevech.
Tyto antioxidanty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla.Polyfenoly (obsažené v jablkách) jsou hlavními prvky lidského jídelníčku, který má důležité zdravotní účinky. Jejich výzkum ve výživě a epidemiologii může být užitečný pro další chápání účinků rostlinné potravy na lidské zdravíVnitřní použití
REGENERACE A DETOXIKACE - každé ráno a večer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetřena, pak včetně slupky).
PRŮJEM - během dvou dní jíst strouhaná jablka, množství má být přiměřené věku. ZÁCPA - kyselá jablka povzbuzují činnost střev.
PORUCHY TRÁVENÍ, PORUCHY ŽALUDEČNĚ-STŘEVNÍHO TRAKTU, VODNATELNOST, SKLERÓZA, DNA, REVMATISMUS, CHUDOKREVNOST, HYPERTONIE, BOLESTI HLAVY, ZÁVRATĚ, ŠUMĚNÍ V HLAVĚ - syrová, vařená nebo pečená jablka.
NACHLAZENÍ A CHRAPOT - výluh ze sušených jablečných listů spařených vařící vodou.
HYPERACIDNÍ GASTRITIDA, VŘEDY ŽALUDKU, DVANÁCTERNÍKU - užívají se sladké plody jablek.
HYPOACIDNÍ GASTRITIDA A SPASTICHÁ KOLITIDA - užívají se kyselé druhy jablek. CHŘIPKA, NACHLAZENÍ - přejde rychleji, jestliže jako jediný pokrm za 2-3 dny zkonzumujeme přibližně 1 kg syrových strouhaných jablek denně.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU - látky obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu.
HOREČKA - nastrouhané jablko a šťáva z něj účinně sráží teplotu.
BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ŽALUDEČNÍ PROBLÉMY - každý den pít jakékoliv množství odvaru ze dvou nebo tří jablek vařených v 1 1 vody - vaříme 15 minut. Odvar z rozmačkaných jablečných slupek v poměru 1 lžička na 1 sklenici vařící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Denně vypít 4-6 sklenic.
PÉČE O ZUBY - jablko zkonzumované po večeři čistí a bělí chrup, před použitím zubní pasty a kartáčku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranění zubního plaku.
KAŠEL - odvar z jabloňových květů (30 g na 1 1 vody) uklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle.
JABLEČNÝ OCET - snižuje nadváhu, spaluje tuky a potlačuje pocit hladu.
Vnější působení
POPÁLENINY, OMRZLINY, DLOUHO SE HOJÍCÍ RÁNY, JIZVY - užívá se čerstvá kašička z jablek.
TRHLINKY NA PRSNÍCH BRADAVKÁCH A V ÚSTECH - užívá se směs čerstvé kašičky s máslem.
PÉČE O PLEŤ - čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.