kopr

Popis: je to jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr. Lodyha je zelená až namodralá, bohatě rozvětvená. Okolíky nemají ani obaly ani okolíčky. Lodyha je jemně rýhovaná a dutá. Listy jsou řapíkaté, třikrát nebo čtyřikrát zpeřené. Květy má malé, kalich nezřetelný, koruna je sytě žlutá, plátky podlouhlé. Plody mají elipsoidní tvar, jsou ze hřbetu zploštělé o velikosti 5 až 6 mm, na hřbetě světle trojžebré, postraní žebra jsou bledá, křídlatá.

Koření: části listů se přidávají do polévek, jídel z ryb, nakládané zeleniny, zelí, jablečného koláče, do koprového másla, do pečiva a do chleba. Kvetoucí vrcholek se přidává k nakládaným okurkám nebo květáku.Chuť je silnější než z koprových listů ale svěžejší než ze semen.

Užití: snižuje krevní tlak a zlepšuje prokrvení srdečního svalu. Používá se proto při léčení angíny pectoris a také jako prevence a léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování po infarktu myokardu.Působí také proti nadýmání, tlumí břišní křečové bolesti, zlepšuje trávení. Léčivé látky přecházejí i do mateřského mléka,takže kojené děti netrpí na větry, lépe spí a jsou celkově klidnější.

Užívané části: mladé listy se sbírají kdykoli a používají čerstvé, rovněž květy se mohou přidávat do polévek; semena se sklízejí, když jsou suchá, a používají se celá nebo drcená. Listy se dají sušit ztratí tím však hodně ze své chuti a vůně.