dobromysl
Dobromysl obecná Oregano
Dobromysl obecná je keříčkovitá, aromatická bylinka s horizontálním dřevnatým oddenkem a lodyhami, které mohou v ideálních podmínkách dosahovat délky přes 50 cm. Je charakteristická svým kompaktním růstem, a proto se hodí i pro pěstování v nádobách. Tato rostlina má drobné zelené lístky a v létě kvete drobnými růžovými nebo fialovými kvítky. Dobromysl má ráda suché stanoviště s přímým sluncem. V zimě ji doporučujeme chránit před mrazy nebo část rostliny přechovat v květináči ve skleníku a na jaře nasadit zpět do záhonu, kde opět hojněobrazí.
Použití: dobromysl obecná (oregano) je spojována zejména s italskou kuchyní, kde je spolu s bazalkou nedílnou součástí pokrmů z rajčat. Používá se také k dochucení masitých pokrmů a salátů. Tradičně patří na pizzu. Najdeme ji také společně s rozmarýnem, saturejkou, tymiánem a majoránkou ve směsí bylinek označované jako tzv. provensálské koření obvykle používané ve francouzské kuchyni. Do jídel by se mělo oregano přidávat až nakonec, aby se dlouhým tepelným zpracováním nevytratilo jeho aroma. Z listů se rovněžpřipravuje čaj a dříve se přidávaly i do piva.