domácí pivo
Domácí pivo z kopřiv
Pivo je nápoj, který je sám o sobě zdravější než voda, říká mnoho našich lékařů. K tomu dodávají, že jen v nadměrném množství může působit škodlivě. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé konzumaci může působit příznivě proti vzniku atherosklerózy.
Pro zpestření sortimentu si můžete pivo vyrobit z mladých kopřiv. Má to jednu nevýhodu, dá se vařit jednou v roce, a vy si musíte počkat až na jaro. K jeho výrobě potřebujete totiž kvalitní mladé kopřivy.
Potřebujete
- 1 kg dobře umytých mladých kopřiv
- 4,5 l vody
- kořen pampelišky
- ½ lžičky kyseliny citrónové
- asi 15 g strouhaného zázvoru
- 0,5 kg cukru
-
kvasnice
Sběr kopřiv
Nasbírejte mladé kopřivy. Nesbírejte stonky napadené hmyzem nebo zčernalé
Kořen pampelišky
Důkladně očistěte kořen pampelišky a nakrájejte na tenké plátky.
Rmutování
Do vody vložte kopřivy a nakrájený kořen pampelišky a dejte vařit.
(Tomuto procesu se říká rmutování
Vyždímání kopřiv