domácí pivo

Domácí pivo z kopřiv

 

 

Pivo je nápoj, který je sám o sobě zdravější než voda, říká mnoho našich lékařů. K tomu dodávají, že jen v nadměrném množství může působit škodlivě. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé konzumaci může působit příznivě proti vzniku atherosklerózy.

Pro zpestření sortimentu si můžete pivo vyrobit z mladých kopřiv. Má to jednu nevýhodu, dá se vařit jednou v roce, a vy si musíte počkat až na jaro. K jeho výrobě potřebujete totiž kvalitní mladé kopřivy.

Potřebujete

 

 

 

  • 1 kg dobře umytých mladých kopřiv
  • 4,5 l vody
  • kořen pampelišky
  • ½ lžičky kyseliny citrónové
  • asi 15 g strouhaného zázvoru
  • 0,5 kg cukru
  • kvasnice

    Sběr kopřiv

     

    Nasbírejte mladé kopřivy. Nesbírejte stonky napadené hmyzem nebo zčernalé

    Kořen pampelišky

     

    Důkladně očistěte kořen pampelišky a nakrájejte na tenké plátky.

    Rmutování

     

    Do vody vložte kopřivy a nakrájený kořen pampelišky a dejte vařit.

    (Tomuto procesu se říká rmutování

    Vyždímání kopřiv

     

    Potom kopřivy vyždímejte

    Vytvoření směsi

     

    Do vývaru přidejte cukr, kyselinu citrónovou a nastrouhaný zázvor. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

    Přidání kvasnic

     

    Po vychlazení směsi posypte povrch kvasnicemi

    Kvašení

     

    Za chvíli se začne tvořit na povrchu hnědá pěna a pivo bude kvasit.

    Rozlévání do lahví

     

    Po fermentace neboli kvašení nalijte pivo do připravených lahví a uzavřete zátkami.

     

    Pivo nekonzumujte v případě srdečního a ledvinového onemocnění. Kopřiva čistí krev, zlepšuje látkovou výměnu, má protirakovinové a močopudné účinky, a působí proti vyrážkám